باتوجه به وسعت و تنوع فضاها در یک ویلا می توان به جرات گفت که استفاده از سیستم هوشمند در یک ساختمان ویلایی امری ضروری و بسیار پرکاربرد می باشد. با نصب سنسورهای سقفی در فضاهایی نظیر لابی، کریدورها، اتاقها و حتی سرویسهای بهداشتی کنترل روشنایی به صورت خودکار و بر اساس سناریوهای هوشمند اتفاق می افتد. این سنسورها تنظیم نوری (Lux meter) دارند و تنها در صورتیکه نیاز به نور باشد عمل میکنند و برای نمونه در طول روز و با وجود روشنایی عمل نکرده تا موجب کاهش هزینه های برق شوند. باتوجه به وجود تکنولوژی مادون قرمز (PIR) در این سنسورها می توان از آنها به عنوان دزدگیر و در مد امنیتی نیز استفاده کرد.
بدین ترتیب ساکنین در زمان ترک طولانی مدت ویلا و از طریق اپلیکیشن موبایل مد امنیتی را فعال میسازند (از داخل یا خارج ساختمان) سپس در صورت تردد مشکوک در مقابل سنسورها یک پیام هشدار (Notification) بر روی گوشی موبایل کاربر ارسال میشود و همچنین آژیر خطر در ویلا به صدا در خواهد آمد. امکاناتی نظیر دوربینهای هوشمند تحت شبکه، مگنتهای درب و پنجره و سنسورهای شکست شیشه امنیت ویلا را تضمین میکنند. دوربینهای هوشمند پوشش تصویری کاملی از فضاهای ویلا ایجاد میکنند و میتوان به سادگی و از طریق اپلیکیشن موبایل دوربینها را از داخل یا خارج ساختمان نظارت کرد. همچنین این دوربین ها مجهز به سنسورهای مادون قرمز (IR) هستند تا هوشمندانه تصاویر را ذخیره کرده و حجم ذخیره سازی را کم کنند. مگنتهای درب و پنجره را میتوان بر روی انواع دربهای ورودی، کرکره پارکینگ، بازشوی پنجره ها و حتی درب گاوصندوق نصب کرد. در صورت باز شدن دربها مد امنیتی فعال میشود و کاربر از تردد مشکوک مطلع میگردد. با استفاده از سرور هوشمند (IP Server) در یک ویلا میتوان کلیه زمان و مکان ترددها را ثبت و ضبط کرد تا در مواقه لزوم به این اطلاعات مهم دسترسی پیدا کرد. سرورهای هوشمند کاربردهای جذابی در یک ساختمان ویلایی دارند. این سرورها به اجرای سناریوهای هوشمند پیچیده و چندگانه و همچنین ثبت و ضبط وقایع در ویلا کمک شایانی خواهند کرد. همچنین دارای رابط گرافیکی پیشرفته ای هستند و میتوان علاوه بر گوشی های موبایل بر روی سیستمهای عامل ویندوز و مکینتاش نیز نرم افزار سیستم هوشمند را نصب کرد.
هرنوع سیستم سرمایش/ گرمایش در ویلاها توسط سیستم هوشمند قابل کنترل است از فنکوئل سه دور و گرمایش کف گرفته تا هواسازهای مرکزی (AHU) و سیستمهای VRF. در سیستم هوشمند تنها کافیست تا دمای مطلوب را تنظیم کرده و ترموستاتها را در حالت اتومات (Auto Mode) قرار دهید. همه چیز خودکار عمل میکند تا دما محیط را به دما مطلوب شما برساند. در فضاهای بزرگ ترموستاتها دمای نقاط مختلف را میانگین گیری میکنند تا سیستمهای تهویه مطبوع عملکرد و بازدهی بهتری داشته باشند. در بالاترین نقطه ویلا یک ایستگاه هواشناسی نصب میشود. این ایستگاه اطلاعات جوی نظیر دما، رطوبت، لوکس خورشید، وزش باد و وجود بارشهای جوی را می سنجند و ضمن اطلاع رسانی به کاربر در اجرای سناریوهای خودکار هوشمند کاربرد فراوانی دارد. مثلا با تاریک شدن هوا نورپردازی نما در چند مرحله اجرا می شود یا با بارش باران سیستم آبیاری قطع می شود و حتی با افزایش سرعت وزش باد سایبانهای برقی، پرده ها و یا کرکره ها بسته خواهند شد. هوشمندسازی تاسیسات مکانیک در یک ویلا به کاهش هزینه های برق و حتی انرژی گرمایی کمک ویژه ای میکند. با نصب ترموستاتهای مستغرق میتوان سیستم گرمایش استخر و جکوزی را با سیستم هوشمند کنترل کرد و با اعمال زمانبندی هفتگی سیستم تصفیه آب را در ساعات کم باری (ساعات کم بودن تعرفه برق) تنظیم کرد تا هزینه برق کاهش یابد و همه چیز تحت کنترل باشد.
خلاصه ای از کاربردهای هوشمندسازی:
۱) بهینه سازی و کاهش هزینه برق با اعمال سناریوهای خودکار متنوع
۲) نصب سنسورهای حضور سقفی در اتاقها، کریدورها و سرویس های بهداشتی
۳) سرور هوشمند با قابلیتهای نرم افزاری متعدد در کنترل و نظارت
۴) بکارگیری ایستگاه هواشناسی جهت نورپردازی نما و نمایش اطلاعات جوی
۵) کنترل همه تجهیزات برقی با اپلیکیشن موبایل از داخل و خارج ساختمان
۶) سیستم صوتی مولتی زون هوشمند با تکنولوژی بلوتوث و شبکه بی سیم
۷) میانگین گیری از دمای نقاط مختلف و کنترل دستگاه هواساز مرکزی
۸) اعمال زمان بندی هفتگی برای تصفیه و گرمکن استخر و جکوزی